Бракът продължава средно 15 години. Браковете в цялата страна намаляват през

...
Бракът продължава средно 15 години. Браковете в цялата страна намаляват през
Коментари Харесай

Бракът продължава средно 15 години


Бракът продължава приблизително 15 години. Браковете в цялата страна понижават през последните години. Една от аргументите е да се заобикалят разногласия за парцели сред сътрудниците.

Средната дълготрайност на брака до неговото преустановяване е 15,3 години. А в така наречен интимно съжителстване са публично над 17 % от двойките, само че на практика са повече. Това демонстрират данни на Националния статистически институт. През 2022 година са подписани 26 013 юридически брака, което е с 607 по-малко по отношение на 2021 година Според статистиката три четвърти от всички съюзи са в градовете (18 976).

Броят на разводите през 2022 година е 9525, или с 496 по-малко от записаните през 2021 година. От всички прекъснати бракове 77.1% се отнасят за популацията в градовете. Най-голям е делът на браковете, прекъснати по „ взаимно единодушие “ (67.3%), следвани от „ несходство в характерите “ (20.1%) и „ фактическа разлъка “ (11.3%). Разводът не е бил първи за 11% от дамите и 11.1% от мъжете, разтрогнали своя съюз през 2022 година. Средната дълготрайност на брака до неговото преустановяване е 15.3 години.

В България общуване сред двама души на фамилни начала, без брак, придобива известност през последните 30-35 години. Между двете преброявания – 2011-2021, броят на тези фамилии се усилва с 34 698 и през 2021 година в общуване без брак живеят 324 591 (17.4%) от всички фамилии в страната. Семейните двойки с деца, живеещи без подписан съюз, са 27.3% от всички в страната.

През 2022 година междинната възраст на дамите при раждане на първо дете е 27.6 години. Средната възраст варира от 22.5 години за област Сливен до 30.7 години за област София (столица). Регистрирани са 1052 случая на многоплодни раждания, което е с 48 случая повече, в сравнение с през 2021 година. При 1040 от случаите са родени по две деца, а при 12 – по три. През 2022 година броят на извънбрачните деца е 34 141, или 60% от всички раждания. Относителният им дял в селата (65.6%) е по-висок, в сравнение с в градовете (58.0%). За 80.2% от извънбрачните раждания има данни за бащата, което значи, че тези деца най-вероятно се отглеждат в фамилна среда от родители, живеещи в общуване без брак.

247 са подписаните бракове в Стара Загора от началото на 2023 година до 31 юли 2023г., т.е. за половин година. За цялата 2022 година публично „ да “ са си споделили 1064 двойки в Града на липите. Тенденцията явно е към понижаване на искащите да преминат в групата на „ фамилните “.

Не може да се уточни точният брой на живеещите на фамилни начала или във „ фактическо общуване “ двойки, обясниха от Териториално статистическо бюро в Стара Загора. По предписание обаче те стават от ден на ден.

Импровизирана анкета измежду старозагорци, живеещи на фамилни начала с деца, сподели, че това са най-вече младежи, които не изключват опцията в някакъв миг въпреки всичко да узаконят връзката си и възнамеряват най-малко още едно дете.

Като причина да се въздържат да сключат цивилен брак акцентират, че сватбата е доста скъпо наслаждение – излиза не по-малко от 10 000 лв.. А при подписан брак затрудненията, свързани с парцели, са големи.

Пример дава 38-годишният Петър Иванов, който е в чудесни връзки с партньорката си Симона. Двамата имат 3-годишно дете и не изключват опцията за още едно, само че нямат желание да узаконяват връзката си.

„ Да речем, единият от сътрудниците има личен парцел. По време на връзката той бива продаден, с цел да се закупи различен. В този случай правата на двамата съпрузи върху новозакупено жилище стават равни. При бракоразвод сътрудникът, който в действителност го е купил с парите от предходния му личен парцел, е грубо ощетен. При бракоразвод цялото имущество, добито по време на брака, автоматизирано се дели на половина. Ако единият от сътрудниците е вложил повече, би трябвало да го потвърждава по извънредно непосилен и нескончаем метод. “

По думите на Петър тези имуществени проблеми могат да се избегнат с предбрачен контракт. Общо 17,2 % са фамилиите в Русенска област, които живеят без подписан брак или в така наречен общуване към 7 септември 2021 година, заяви за „ Телеграф “ шефът на Териториалното статистическо бюро „ Север “ Диана Самхарадзе.

Тя разясни, че семейство с две или повече лица в едно домакинство, в което двамата сътрудници са в юридически брак или в общуване без брак, само че и един родител с едно или повече деца също е семейство. Изчисленията сочат, че тези 17,2 % са 9778 двойки в цялата област, които са предпочели да не чуят Менделсон. Това са 19 556 души, живеещи в брачно общуване. Към 2021 година фамилиите в Русенско са общо 56 849. 22,1 % са фамилиите от един родител с едно или повече деца, а 60,8 % са двойките в юридически брак.

Съвместното общуване или съжителството на фамилни начала се възприема все по-естествено като една по-удачна и по-безболезнена опция на брака. Статистиката обаче е неумолима, съжителстващите без брак се карат, крещят си и се удрят повече от фамилните двойки, демонстрират редица изследвания, при които се установяват и доста по-високи равнища на незаконно държание към другия измежду съжителстващите на фамилни начала. От всички съжителства без брак 70% са измежду младите възрастови групи от 16 до 39 години. Преобладават и ражданията в безбрачни съюзи, които да вземем за пример във Варна са 54,1% от всички раждания за една година.

Още преди измененията в фамилния кодекс тогавашният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил се разгласи срещу тях поради опитите да се приравни в някои връзки статутът на брачните двойки и на тези, които живеят на фамилни начала. „ Бракът е заветен съюз и неслучайно общуване ”, безапелационен беше владиката в коментар за готвените промени в фамилния кодекс. „ Всяко начинание, което няма благословия от Бога и Църквата, е грях. Това е дори осквернение. А най-страшният грях е хулата против Светия Дух ”, безапелационен беше тогава висшият свещеник. „ Не би трябвало да бягаме от божията благословия. Най-важното е всичко да се прави за популярност Божия ”, разяснява още Дядо Кирил и поддържа думите си с откъс от посланието на св. Апостол Павел: „ Дори като ядеш и пиеш, би трябвало да го правиш за популярност Божия ”.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР